Glutenfri kost för celiaki-Topic Översikt

Människor som har celiaki måste vara på en glutenfri diet. Även en liten mängd gluten kan orsaka symptom på uppsvälldhet, gas och diarré.

Grunderna i en glutenfri diet inkluderar:

  • Att undvika alla livsmedel som innehåller vete, råg, rågvete, och korn gluten. Bröd, bagels, pasta, pizza, maltfrukostflingor och kex är alla exempel på livsmedel som innehåller gluten. Även om vissa livsmedel är märkta vete-fri, det spelar ingen 't betyda att de är glutenfri.
  • Att undvika havre, åtminstone inledningsvis. Havre kan orsaka symptom hos vissa personer, kanske som en följd av förorening med vete, korn eller råg under bearbetning. Men många människor som har celiaki kan äta måttliga mängder havre utan symptom. Vårdpersonal varierar i sina långsiktiga rekommendationer om att äta mat med havre. Men de flesta är överens om att det är bäst att folk nydiagnostiserade med celiaki inte äta havre tills tillståndet är väl kontrollerad med en glutenfri diet. Sedan, upp till 2 oz (50 g) av havre kan ätas dagligen så länge som inga nya symptom uppstår. Du bör äta bara havre kända inte förorenas av vete, korn eller råg under bearbetning.
  • undvika alla öl produkter om de inte är glutenfri. Öl med och utan alkohol, inklusive lageröl, ale och stout, innehåller gluten om etiketten specifikt säger att de är glutenfria.
  • Läsning ingrediens etiketter noga och vara medveten om olika typer av dolda gluten. Gluten kan vara i saker som mediciner, vitaminer och andra kosttillskott, läppstift och läppbalsam och olika livsmedelstillsatser. Produkter vars etikett har frasen 'modifierade livsmedel stärkelse' eller 'hydrolyserat vegetabiliskt protein' kan innehålla gluten.

U.S. Food and Drug Administration (FDA) säger att om ett livsmedel som säljs i USA är märkt fri från gluten, då den måste innehålla mindre än 20 delar per miljon (ppm) av gluten.

På en glutenfri diet, kan du fortfarande:

  • Ägg och mejeriprodukter. Vissa mjölkprodukter kan göra symtomen förvärras. Om du har frågor om mjölkprodukter, kontakta läkare. Läs ingrediens etiketter noga. Vissa smältost innehåller gluten.
  • Mjöl och livsmedel som framställts med amarant, arrowrot, bönor, bovete, majs, majsmjöl, lin, hirs, ren okontaminerad mutter och havrekli, potatis, quinoa, ris, durra, sojabönor, tapioka, eller teff.
  • färska, frysta och konserverade kött. Läs etiketter för tillsatser som kan innehålla gluten.
  • färska, frysta, torkade eller konserverade frukter och grönsaker, om de inte innehåller förtjockningsmedel eller andra tillsatsmedel som innehåller gluten.
  • Vissa alkoholhaltiga drycker, inklusive vin, sprit (inklusive whisky och konjak), likörer, och cider.